Marynata grecka z bazylią

Marynata grecka z bazylią

  • 00:10
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​10 łyżek oliwy z oliwek
    • 2 cebule
    • sok z 1 cytryny
    • 1/2 szkl. posiekanych listków bazylii
    • przyprawy: pieprz, sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cebulę obierz, umyj i pokrój w plastry. Przełóż do miseczki, dodaj oliwę, sok z cytryny (uważaj, aby pestki z cytryny nie wpadły do marynaty, gdyż przez nie marynata zgorzknieje). Listki bazylii umyj, osusz i posiekaj grubo lub porwij w placach. Dodaj do miseczki i całość dopraw solą i pieprzem. Włóż mięso do woreczka lub miseczki, zalej przygotowaną mieszanką. Następnie szczelnie zamknij i potrząśnij, aby marynata dobrze się wymieszała i pokryła całe mięso. Włóż do lodówki i marynuj PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE ok. 12 godz.


Komentarze