Marynata maślankowa do mięsa drobiowego

Marynata maślankowa do mięsa drobiowego

  • 00:10
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 20 ml maślanki
    • 2 ząbki młodego czosnku
    • 2 gałązki cząbru górskiego
    • 1/4 ostrej papryki kolorowej
    • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Obierz młody czosnek i drobno pokrój. Ostrą papryczkę umyj i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Cząber górski jest idealny do drobiu, ponieważ ma orzechowy i miętowy aromat. Odłam listki cząbru od gałązek i posiekaj. Do miski wlej maślankę, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodaj cząber, papryczkę i młody czosnek. Wsyp jeszcze mąkę ziemniaczaną, która poprawia soczystość grillowanego mięsa i pozwala przyprawom przykleić się do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj i na koniec wlej oliwę.

Marynata może być przechowywana w lodówce do 72 godz. Jeżeli marynujemy PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE filety z kurczaka, nie powinny leżeć w maślance dłużej niż 48 godz. W przypadku udek i innych kawałków z kością marynowanie nie powinno trwać dłużej niż 72 godz. Dzięki maślance mięso bardzo kruszeje oraz jest miękkie i soczyste.


Komentarze