Marynowana wołowina na liściach sałaty

Marynowana wołowina na liściach sałaty

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 plastry antrykotu wołowego
    • 8 liści rzymskiej sałaty (najlepiej drobnych, ze środka sałaty)
    • 2 małe papryki chilli
    • 2 średnie ogórki
    • 1 średnia czerwona cebula
    • 1 duży ząbek czosnku
    • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • sok z jednej limonki
    • 3 łyżki posiekanej kolendry
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżka sezamu
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Plastry antrykotu pokrój w cienkie paski. Sos sojowy wymieszaj z drobno startym imbirem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Tak przygotowaną marynatą zalej pokrojone mięso, dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 min. Ogórki pokrój w kostkę, posiekaj cebulę, chilli pokrój w cienkie paski, a sezam upraż na suchej patelni. Pokrojony ogórek wymieszaj z połową chilli, kolendrą i sokiem z limonki, możesz odrobinę posolić. Mięso usmaż i przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu ze smażenia. Liście sałaty wypełnij sałatką z ogórków, na niej połóż paski mięsa, posyp sezamem, cebulą i pozostałą papryką chilli.


Komentarze