Marynowane szaszłyki warzywne

Marynowane szaszłyki warzywne

  • 02:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 marchewka
    • 1 cukinia
    • 1 seler
    • 4 łyżki octu białego winnego
    • 2– 3 łyżki sosu sojowego
    • 1/3 szkl. oliwy z oliwek
    • 1/2 szkl. oleju
    • 2 łyżki świeżo startego imbiru
    • 1 łyżka cukru
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 papryczki chilli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do miseczki przelej oliwę i olej. Dodaj ocet, sos sojowy, świeżo starty imbir, wyciśnięty czosnek, drobno posiekane papryczki chilli i cukier. Zalewę dokładnie wymieszaj. Do woreczka lub pojemnika włóż pokrojone w cienkie plastry warzywa (marchewka, cukinia, seler), zalej marynatą, zawiąż woreczek i obróć kilkakrotnie, aby całkowicie nasiąkły marynatą. Zamknij szczelnie i włóż do lodówki na 2 godz. Pamiętaj, aby nie trzymać zbyt długo warzyw w marynacie, gdyż wchłoną za dużo oliwy.

Wyjmij warzywa z marynaty i lekko osącz. Nabij na długie wykałaczki lub ułóż na aluminiowej tacce. W czasie grillowania obracaj co chwilę, by równo się upiekły. Marynata doskonale nadaje się do wszystkich rodzajów warzyw.


Komentarze