Marynowane w ziołach kotlety schabowe z rusztu

Marynowane w ziołach kotlety schabowe z rusztu

  • 01:30
  • 4 porcje
  • 185 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 kotlety schabowe grubości ok. 1 cm (lub więcej)
    • kilkadziesiąt listków świeżej szałwii
    • kilka gałązek świeżego rozmarynu
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • sól

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Siekamy drobno listki rozmarynu i szałwii razem z czosnkiem.

2

Mieszamy w misce z oliwą, pokrywamy marynatą mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum godzinę.

3

Z mięsa zdejmujemy nadmiar marynaty. Kotlety obficie nacieramy świeżo zmielonym pieprzem.

4

Pieczemy na ruszcie nad węglem drzewnym lub smażymy na grillowej patelni z obu stron na mocnym ogniu, by kotlety się zrumieniły, lecz pozostały w środku soczyste.

5

 Solimy, najlepiej świeżo zmieloną morską solą, podajemy w towarzystwie sałaty z sosem vinaigrette.


Komentarze