Marynowane żeberka z granatem

Marynowane żeberka z granatem

  • 00:50
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g żeberek
    • 1/3 granatu
    • 5 łyżek octu balsamicznego
    • 3 łyżki oleju
    • 5 łyżek wina białego wytrawnego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
    • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plastry
    • 5 liści laurowych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W dużej misce wymieszaj ocet balsamiczny z olejem i winem. Żeberka opłucz i wysusz, natrzyj solą i pieprzem. Listki laurowe pokrusz i również natrzyj nimi mięso. Mięso przełóż do marynaty w misce. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki, obłóż mięso i wymieszaj, aby wszystkie składniki pokrył olej, ocet i wino. Z ćwiartki granatu wyjmij ziarna, oczyść z błon i dodaj do marynaty. Pozostaw pod przykryciem na noc.

Na drugi dzień żeberka wraz z marynatą i wszystkimi składnikami przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°. Mięso podawaj na sałacie posypanej świeżymi ziarnami granatu i z ryżem.


Komentarze