Maślane babeczki z kruszonką

Maślane babeczki z kruszonką

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 240 ml maślanki 
    • 150 g masła 
    • 2 małe jajka 
    • 110 g cukru pudru 
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

    Kruszonka: 

    • 40 g zimnego masła 
    • 30 g cukru 
    • 50 g mąki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Rozpuść masło i wymieszaj z maślanką. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia (przesiej w razie potrzeby).
 

2

Do maślanki z masłem wbij jajka i wsyp suche składniki. Wymieszaj dokładnie miotełką. W razie potrzeby rozrzedź ciasto 1–2 łyżkami wody. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu.

3

Rozgrzej piekarnik do 180°. Nałóż ciasto do foremek do 3/4 ich wysokości. Jeżeli nie masz formy silikonowej, użyj papilotek.

4

W osobnej miseczce przygotuj kruszonkę. Wymieszaj palcami masło, mąkę i cukier. Posyp kruszonką babeczki i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
 


Komentarze