Maślankowe bułeczki róże

Maślankowe bułeczki róże

  • 03:00
  • 20 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 200 ml maślanki
    • 50 ml oleju rzepakowego
    • 1 jajko
    • 1 opakowanie suchych drożdży
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 480 g mąki
    • 2 łyżki mleka
    • 400 g koziego twarożku
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie, jeśli konieczne)
    • kilka łyżek borówek do mięsa
    • świeżo mielony pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Lekkie, delikatne i niewielkich rozmiarów bułeczki to świetna przekąska podczas popołudniowej herbatki. Rozsmarowywanie na nich twarożku to jednak nuda – lepiej udekorować je twarożkowymi różami! Ja proponuję wersję wytrawną – z kozim serem, borówkami i pieprzem, ale jeśli wolicie słodkie podwieczorki, możecie zastąpić borówki ulubionym dżemem, a kozi ser kremowym twarożkiem z mleka krowiego.

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Maślankę i olej wlewamy do misy miksera. Dodajemy jajko, drożdże, cukier, sól, mąkę i zagniatamy hakiem ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne.

Z ciasta formujemy kulki wielkości piłki golfowej. Kulki ciasta układamy w odstępach na wyłożonej pergaminem blasze piekarnikowej. Przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180°C.

Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy mlekiem. Wkładamy je do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut, aż wierzch będzie ładnie przyrumieniony. Studzimy.

Bułeczki przekrawamy na pół lub ścinamy z nich wierzch.

Jeśli twarożek jest zbyt gęsty, mieszamy go ze śmietaną, a następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Zaczynając od środka bułeczki, wyciskamy twarożkową spiralę, tworząc w ten sposób różyczkę.

Borówki lekko podgrzewamy w rondelku, przecedzamy przez sito tak, by uzyskać samą „galaretkę” bez owoców. Studzimy. Galaretką z borówek skrapiamy wierzch róż. Dekorujemy świeżo mielonym pieprzem.


Komentarze