Masło klarowane

Masło klarowane

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 kg niesolonego masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Masło rozpuść na średnim ogniu w garnku o cienkim dnie, bez przykrycia. Gdy się zagotuje, a na powierzchni pojawi się biała piana, zmniejsz ogień (to bardzo ważne, aby ogień był naprawdę minimalny) i gotuj dalej, zbierając pianę od czasu do czasu sitkiem lub łyżką cedzakową (łączny czas gotowania na 1 kg masła to ok. 30 min). Dobrze sklarowane masło powinno być przezroczyste i jasnozłote w kolorze.

Masło ostrożne przelej do słoiczka, poczekaj aż ostygnie do temperatury pokojowej, wtedy zakręć i schowaj do lodówki. Masło przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu nawet przez kilka miesięcy. Z podanej ilości wychodzi około 800 g sklarowanego masła.


Komentarze