Matias z sałatką z fasolki szparagowej i szalotkową śmietanką

Matias z sałatką z fasolki szparagowej i szalotkową śmietanką

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 250 g matiasów lub filetów ze śledzia
    • 100 g fasolki szparagowej
    • 4 szalotki
    • 1/2 ogórka zielonego
    • 2-3 gałązki koperku
    • 50 g jogurtu greckiego
    • 6 kromek bagietki korzennej
    • 1/2 jabłka
    • 1 młoda marchewka
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Fasolkę szparagową obierz z łykowatych końcówek. Marchew obierz lub zeskrob tylko delikatną skórkę.
Zagotuj wodę z solą i odrobiną cukru. Gotuj fasolkę i marchew al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE. Warzywa po ugotowaniu powinny być miękkie, ale jednak stawiać lekki opór na zębach.

Następnie fasolkę przytnij nożem do równej długości, a marchew pokrój w kostkę. Obrane szalotki, jabłko i ogórka pokrój w kawałki tej samej wielkości. Przełóż warzywa do miski, przypraw solą i pieprzem. Dodaj jogurt grecki oraz posiekany koperek.

Na talerzu ułóż równo fasolkę szparagową, na niej połóż filet ze śledzia oraz trzy kromki z bagietki korzennej. Na wierzch delikatnie nałóż sałatkę warzywną. Do dekoracji użyj plasterków jabłka i gałązki koperku.


Komentarze