Matjas z piklowaną cebulką i ogórkiem

Matjas z piklowaną cebulką i ogórkiem

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 filety śledziowe matjas 
    • 2 cebule czerwone
    • 1 ogórek zielony 
    • 100 ml wody 
    • 60 g cukru 
    • 5 g imbiru 
    • 3 goździki
    • 1/2 szkl. octu
    • 2 łyżki chrzanu tartego 
    • 100 ml jogurtu naturalnego 
    • 20 g czekolady gorzkiej 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Majtasy odciśnij z zalewy na kuchennym ręczniku.  Przygotuj marynatę. Wodę zagotuj z octem, cukrem i korzennymi przyprawami. Ogórek pokrój na plasterki. Przełóż do miski i zalej połową gorącej marynaty. Czerwoną cebulę obierz i pokrój na krążki. Przełóż do miski. Zalej gorącą marynatą i odstaw do wystygnięcia. Warzywa powinny się marnować ok. 2 godzin.

Chrzan odciśnij na sitku. Wymieszaj go z jogurtem, przypraw solą i pieprzem. Następnie dokładnie wymieszaj. Na talerzu rozsmaruj krem chrzanowy, ułóż  plasterki ogórków,  a na nich filet z matjasa. Krążki cebuli ułóż na śledziu i całość posyp lekko tartą czekoladą. 


Komentarze

  • 2016-12-27 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Rzeczywiście, w przepisie w składnikach zabrakło octu - należy dodać połowę szklanki. Jeśli chodzi o ogórka, to jest to świeży zielony ogórek.

  • 2016-12-23 k onderka

    Zielony ogórek ?? Chyba konserwowy, ?! A po za tym PILNE BO STOJĘ NA GAREM... w składnikach nie jest wymieniony ocet a w sposobie przygotowania zalewy woda i ocet ... ILE TEGO OCTU BO MAM OCHOTĘ WYLAC JUZ TO DO ZLEWU... niekompletny przepis.