Mazowiecki mazurek serowy

Mazowiecki mazurek serowy

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 25 dag mąki
    • 5 dag cukru
    • 15 dag masła
    • 2 żółtka
    • szczypta soli

    Masa serowa:

    • 10 dag tłustego białego sera
    • 10 dag masła
    • 10 dag cukru
    • cukier waniliowy
    • 6 żółtek

    Lukier:

    • 25 dag cukru pudru
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki rumu lub koniaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mąkę przesiać, wbić żółtka, wsypać cukier i sól, wymieszać widelcem. Dodać zimne masło pokrojone na wiórki, posiekać nożem, po czym zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć w pergamin i na 30 min włożyć do lodówki. Następnie rozwałkować na prostokątny placek o grubości 1 cm. Przełożyć go na natłuszczoną blachę, ponakłuwać widelcem i podpiec w temp. 180 st. na jasnozłoty kolor.

Tymczasem utrzeć masło z cukrem, dodając po trochu bardzo dokładnie zmielony ser, żółtka i cukier waniliowy. Na podpieczonym placku rozsmarować masę serową, wstawić ciasto na 45 min do piekarnika nagrzanego na 180 st. By ser zbyt mocno się nie zarumienił, przykryć folią aluminiową. Z podanych składników utrzeć lukier, posmarować nim wystudzony mazurek i udekorować wg gustu.


Komentarze