Mazurek bośniacki

Mazurek bośniacki

  • 01:30
  • 12 porcji
  • 304 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    Placek:

    • 11 białek
    • 250 g cukru pudru
    • 125 g orzechów laskowych
    • 125 g migdałów
    • 50 g gorzkiej czekolady
    • masło do wysmarowania formy 
    • mąka do posypania formy 

    Lukier:

    • 150 g cukru pudru
    • 3 łyżeczki mleka
    • 1 łyżka masła
    • kopiata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Białka ubijamy z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę.

2

Mieszamy delikatnie ze zmielonymi, wcześniej sparzonymi i obranymi z łupek orzechami laskowymi i zmielonymi wraz z łupkami migdałami oraz drobno posiekaną czekoladą.

3

Masę nakładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy. Pieczemy 45-60 min w piekarniku nagrzanym do ok. 150⁰C.

4

Ucieramy w misce cukier puder z gorącym mlekiem, roztopionym masłem i kawą.

5

Ciepły lukier rozprowadzamy po wierzchu i bokach ostudzonego, wyjętego z formy mazurka. Dekorujemy wierzch sparzonymi, obranymi z łupek orzechami laskowymi i migdałami oraz kandyzowaną PORADA KONTEKSTOWA - KANDYZOWANIE skórką pomarańczową, podajemy.


Komentarze