Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

  • 01:10
  • 1 porcja
  • 273 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    Mazurek:

    • 7 białek
    • 80 g masła
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 160 g cukru
    • 80 g mąki krupczatki
    • masło do wysmarowania formy
    • konfitura do nasmarowania mazurka (np. z róży lub morelowa)

    Polewa czekoladowa:

    • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
    • 125 ml mleka
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondlu, dodajemy cukier i dobrze mieszamy, aż cukier się rozpuści.

2

Białka ubijamy na sztywną pianę, połowę mieszamy z ostudzoną masą.

3

Dodajemy mąkę, mieszamy.

4

Dodajemy resztę piany. Delikatnie mieszamy, przekładamy do formy (wysmarowanej masłem) nie grubiej niż na 2 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 20 minut. Po wystudzeniu smarujemy dosyć grubo konfiturą.

5

Przygotowujemy polewę: w rondelku o grubym dnie podgrzewamy wszystkie składniki, aż czekolada się rozpuści. Cały czas mieszając, gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Polewamy mazurek, podajemy, gdy polewa zastygnie.


Komentarze