Mazurek daktylowy

Mazurek daktylowy

  • 00:55
  • 1 porcja
  • 272 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 7 białek
    • 250 g cukru pudru
    • 250 g migdałów
    • 250 g daktyli
    • sok z 1/2 cytryny
    • masło do wysmarowania formy
    • opłatki do wyłożenia formy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę. 

2

Delikatnie mieszamy z sokiem cytrynowym.

3

Dodajemy zmielone migdały.

 

4

Następnie łączymy z posiekanymi daktylami.

5

Formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy opłatkami. Wlewamy masę, wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy kilkanaście minut, aż wierzch lekko podeschnie. Lukrujemy i ubieramy wedle uznania.


Komentarze