Mazurek karmelowy

Mazurek karmelowy

  • 02:40
  • 6 porcji
  • 698 kcal
  • Prosty

Składniki

    • ​1 szklanka mąki pszennej
    • 1/2 szklanki mąki krupczatki
    • 2 łyżki cukru
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 120 g masła
    • 1/4 szklanki zimnej śmietany 18%

    Masa:

    • 175 g cukru
    • 120 ml śmietanki 30%
    • szczypta soli
    • 120 g masła
    • 100 g płatków migdałów
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W misce mieszamy mąki, cukier, skórkę cytrynową i sól, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Opuszkami palców ucieramy ciasto, tak aby przypominało mokry piasek. Dodajemy śmietanę 18%, szybko wyrabiając ciasto. Z ciasta lepimy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

2

Prostokątną formę wylepiamy wyjętym z lodówki ciastem, pamiętając o tym, aby spód miał wyższy brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Pieczemy 45–50 minut na złoty kolor.

3

W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy cukier z 2 łyżkami wody – delikatnie poruszamy rondlem, aż karmel będzie miał piękny, bursztynowy kolor (nie mieszamy).

4

Zdejmujemy rondel z ognia. Dodajemy śmietankę 30%, sól i pokrojone w grubą kostkę masło. Mieszamy. Przygotowaną masę studzimy. Wystudzone ciasto polewamy karmelem, posypujemy płatkami migdałów.


Komentarze