Mazurek marcepanowy

Mazurek marcepanowy

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 150 g mielonych migdałów
    • 200 g mąki
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 200 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • skórka starta z 1/2 cytryny
    • szczypta proszku do pieczenia

    Na obłożenie:

    • wiśnie kandyzowane
    • surowa masa marcepanowa
    • migdały
    • płatki kandyzowanego ananasa lub pomarańczy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i migdałami. Następnie dodać masło, jajko, żółtko i skórkę startą z 1/2 cytryny. Zagnieść ciasto, owinąć folią i zostawić w lodówce na minimum 1 godzinę. Po wyjęciu 3/4 ciasta rozwałkować na prostokąt, z reszty ciasta uformować rant. Ciasto piec w temperaturze 200°C na złoty kolor. Masę marcepanową rozwałkować i wyłożyć nią spód przestudzonego mazurka. Udekorować migdałami, płatkami kandyzowanego ananasa i wiśniami kandyzowanymi.


Komentarze

Podobne przepisy