Mazurek pomarańczowo-czekoladowy

Mazurek pomarańczowo-czekoladowy

  • 01:00
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 200 g zimnego masła
    • 2 łyżki gęstej śmietany
    • 1 żółtko
    • 300 g mąki pszennej

    Polewa czekoladowa:

    • 150 g orzechów laskowych
    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 200 ml śmietanki 36%
    • 50 g masła
    • 2 łyżki cukru pudru

    Pomarańcza w cukrze:

    • 1 pomarańcza
    • 3/4 szklanki cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: zimne masło wyłóż na stolnicę i przysyp mąką. Dokładnie posiekaj. Dodaj śmietanę, żółtko i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i schowaj na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie nastaw piekarnik na 220° i wyciągnij schłodzone ciasto z lodówki. Rozwałkuj je na grubość 0,5 cm. Wyłóż formę 30/40 cm papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto ułóż w wyłożonej papierem formie, zawiń brzegi do góry (wystarczy wysokość ok. 1 cm). Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut. Upieczone na złoto ciasto wyciągnij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.

Przygotuj polewę czekoladową: orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. Czekoladę połam i wrzuć do metalowej miski. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą. Delikatnie mieszając, rozpuść czekoladę. Kiedy czekolada się rozpuści, zestaw miskę razem z garnkiem z ognia. W osobnym garnuszku zagotuj śmietanę z cukrem pudrem (nie gotuj jej długo!). Gorącą śmietankę wlewaj cienkim strumieniem do ciepłej czekolady, cały czas delikatnie mieszając. Kiedy śmietanka połączy się z czekoladą, zestaw miskę z garnka. Masło pokrój na kawałki i wrzuć do ciepłej masy. Delikatnie wymieszaj, dodaj uprażone orzechy ponownie wymieszaj i zostaw masę do ostygnięcia. Kiedy masa osiągnie temperaturę zbliżoną do pokojowej, przełóż ją na upieczony spód i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Przygotuj pomarańczę: całą owoc dokładnie wyszoruj a następnie dwukrotnie sparz gorącą wodą. Sparzoną pomarańczę pokrój razem ze skórką w plastry grubości ok. 0,5 cm. W szerokim rondlu rozpuść cukier z 5 łyżkami wody. Kiedy cukier się rozpuści, wrzuć plastry pomarańczy i gotuj tak długo, aż miąższ stanie się przeźroczysty, a skórka lekko szklista. Następnie wyciągnij plastry pomarańczy na papier do pieczenia i poczekaj aż wystygną. Wystudzone plastry pomarańczy ułóż na mazurku.


Komentarze