Mazurek śliwkowy z bakaliami

Mazurek śliwkowy z bakaliami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 dag mąki
    • 30 dag masła
    • 20 dag cukru
    • 2 jajka
    • suszone śliwki i morele
    • migdały, orzechy włoskie
    • powidła śliwkowe
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mąkę z solą przesiewamy przez sito i mieszamy z cukrem, 25 dag masła i jednym jajkiem. Do ciasta można dodać też pokrojone drobno śliwki i morele. Ciasto zagniatamy. Połowę ciasta rozwałkowujemy i układamy w prostokątnej, nasmarowanej pozostałą resztą masła, formie. Z drugiej połowy ciasta formujemy wałeczki i układamy je na brzegu prostokątnego ciasta formując wewnątrz kratkę. Wałeczki smarujemy drugim jajkiem i całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, po 10 minutach na wierzch kładziemy powidła śliwkowe i pieczemy jeszcze kwadrans. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy migdałami i orzechami.


Komentarze