Mazurek tradycyjny z bakaliami

Mazurek tradycyjny z bakaliami

  • 00:50
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto kruche:

    • 650 g mąki
    • 250 g masła
    • 5 żółtek
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 3 łyżki śmietany

    Masa bakaliowa:

    • ok. 1/2 kg bakalii: rodzynki, płatki migdałowe, figi, różne orzechy, skórka pomarańczowa
    • 5 białek
    • 1/2 szkl. cukru
    • sok z cytryny (ok. 1 łyżka)
    • ok. 1 szkl. marmolady truskawkowej

    Do formy:

    • 2 łyżki bułki tartej
    • 3 łyżki masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej, dodaj miękkie masło, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i posiekaj wszystko nożem, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto rękami na gładką masę i włóż do lodówki na ok. 1 godz. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj cienko. Przetnij na dwie równe części i wytnij dwa kwadraty o 0,5 cm mniejsze od wymiarów blachy. Papier do pieczenia natłuść masłem i obsyp tartą bułką. Kawałki ciasta ułóż na papierze do pieczenia, nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku przez ok. 10 min w temp. 200°. Gdy się lekko podpiecze, wyjmij je i przełóż marmoladą truskawkową. Ponownie ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Z pozostałości ciasta uformuj brzegi i je także nakłuj widelcem.

Przygotuj masę bakaliowa: wszystkie bakalie pokrusz, figi posiekaj. Ubij pianę z białek z sokiem z cytryny na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Ubitą pianę wymieszaj z bakaliami i ułóż na cieście. Tak przygotowane ciasto ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 10–15 min. Po wyjęciu z piekarnika ozdób lukrem i bakaliami.


Komentarze