Mazurek wielkanocny z różanym lukrem i marmurkowym musem z czekolady

Mazurek wielkanocny z różanym lukrem i marmurkowym musem z czekolady

  • 02:00
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto mazurkowe:

    • 400 g mąki pszennej
    • 250 g masła
    • 4 jajka
    • 150 g cukru pudru
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 20 g cukru waniliowego
    • 100 g płatków róży w cukrze

    Masa czekoladowa:

    • 70 g masła
    • 200 g śmietanki 30%
    • 150 g czekolady ciemnej
    • 100 g czekolady białej

    Lukier różany:

    • 20 g syropu z płatków róży w cukrze
    • 100 g cukru pudru
    • sok z 1/4 cytryny
    • różowy barwnik

    Dekoracja:

    • 50 g orzechów włoskich
    • 20 g migdałów całych
    • 20 g żurawiny
    • płatki różowej róży
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Wymieszaj lekko i dodaj miękkie masło. Rozcieraj masło z mąką i cukrem, aż mąka cała obklei się masłem. Następnie dodaj trzy żółtka i jedno jajko. Dalej ucieraj rękami, aż masa się połączy. Uformuj kulę z ciasta i odstaw do lodówki.

Przygotuj formę porcelanową do pieczenia i wyłóż ją papierem pergaminowym. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie części. Jedną z nich rozpłaszcz w dłoniach, przełóż do formy i dociśnij ciasto do brzegów. Ugniataj palcami, aby spód miał równą grubość na całej powierzchni.

Przygotuj rękaw cukierniczy i końcówkę do szprycowania w formie gwiazdki. Drugą część ciasta przełóż do rękawa i wyciskaj ciasto na brzegi formy. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°. Piecz ciasto 30 minut, aż się zrumieni. Upieczone wyjmij do ostygnięcia.

Przygotuj czekoladę: weź dwie metalowe miski, dopasowane do garnka, na którym będzie rozpuszczać się czekolada. Do jednej włóż białą czekoladę, do drugiej – ciemną. Dodaj masło. Pod garnkiem powinna być delikatna para. W trakcie rozpuszczania często mieszaj czekoladę łyżką, aby równomiernie się rozpuszczała. Kremówkę podgrzej w garnuszku. 1/3 śmietanki wlej do białej czekolady i intensywnie wymieszaj genaż. Resztę śmietanki wlej do rozpuszczonej ciemnej czekolady i wymieszaj.

Na spód schłodzonego ciasto dokładnie wyłóż konfiturę z płatków róży. Następnie przy pomocy łyżki wlej genaż z ciemnej czekolady. Następnie nałóż łyżką białą czekoladę. Przy pomocy bambusowego patyczka pomieszaj dekoracyjnie obie czekolady, tworząc wzór. Odstaw ciasto do schłodzenia na ok. 30 minut.

Syrop z płatków róży wymieszaj w miseczce z różowym barwnikiem. Cukier puder wymieszaj z syropem z płatków róży. Następnie dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Dolewaj wrzątek, aż lukier nabierze lejącej konsystencji. Gotowy lukier przełóż do foliowego rękawa. Przytnij końcówkę worka i zacznij dekorować brzegi mazurka. Na lukier rozłóż migdały i orzechy włoskie, następnie żurawinę. Płatki róży poukładaj dookoła ciasta. Na koniec dekoracyjnie połóż listki mięty ogrodowej.
 


Komentarze