Medalion z grillowanego halibuta z szaszłykiem z krewetek na trawie cytrynowej

Medalion z grillowanego halibuta z szaszłykiem z krewetek na trawie cytrynowej

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1,5 kg filetu halibuta
    • 10 łodyżek trawy cytrynowej
    • 1,5 kg krewetek
    • 2 bakłażany
    • 5 cytryn
    • 200 ml oleju
    • 150 ml wina białego
    • 3 ząbki czosnku
    • 100 ml sosu sojowego

    Składniki na sos:

    • 500 g rzeżuchy
    • 150 ml oliwy z oliwek
    • 200 g orzechów solonych prażonych
    • 15 ml octu spirytusowego
    • 15 ml octu winnego białego
    • sól, pieprz, cukier do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Umyte filety z halibuta odsączyć i zamarynować w białym winie, soku cytrynowym z przyprawami. Tak przygotowaną rybę pozostawić w lodówce na dwie godziny. Krewetki rozmrozić, zamarynować w marynacie z sosu sojowego, czosnku, białego wina, oleju i soku cytrynowego oraz soli i pozostawić w lodówce na dwie godziny. Halibuta i plastry bakłażana smażyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Z krewetek i trawy cytrynowej zrobić szaszłyk i smażyć po minucie na każdej stronie. Potrawę ułożyć na talerzu, udekorować świeżymi ziołami i polać finezyjnie sosem z rzeżuchy i prażonych orzechów.


Komentarze