Medaliony wieprzowe z sosem szczawiowo - ziemniaczanym

Medaliony wieprzowe z sosem szczawiowo - ziemniaczanym

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 200 g polędwiczki wieprzowej
    • 1 cebulka wiosenna
    • 2 ziemniaki
    • 1/2 pęczka szczawiu
    • 50 ml śmietanki
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 gałązki tymianku
    • 2 gałązki szczypiorku
    • 40 g masła
    • 1 łyżka oliwy
    • 150 ml bulionu warzywnego
    • pomidorki koktajlowe do dekoracji
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Polędwiczkę umyj pod zimną wodą i odsącz na kuchennym ręczniku. Cebulkę wiosenną przytnij nożem 2 cm od rozgałęzienia zielonych łodyg cebulki. Małym nożem zrób otwór w polędwiczce i naszpikuj ją szczypiorem. Przypraw solą i pieprzem. Polej oliwą i posiekanym tymiankiem.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°. Wstaw polędwiczkę do pieczenia na ok. 10-12 minut. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. W rondelku zagotuj połowę bulionu warzywnego, dodaj ziemniaki i gotuj powoli. Jak tylko zmiękną, odstaw razem z bulionem.

W drugim rondelku zagotuj pozostały bulion, dodaj szczaw i ząbek czosnku. Lekko poduś, ale nie za długo, bo szczaw starci kolor. Zmiksuj kuchennym blenderem. Na koniec dodaj śmietankę i przypraw solą i pieprzem. Podgrzej jeszcze raz ziemniaki, dodaj masło i pozostały szczypiorek, wymieszaj. Rozłóż warzywa na półmisku. Polędwiczkę wyjmij z piekarnika i pokrój na medaliony. Połóż na ziemniakach. Dookoła polej sosem szczawiowym. Do dekoracji doskonale pasują pomidorki koktajlowe oraz gałązki tymianku. Zawsze warto dekorować danie tymi samymi ziołami, jakich się używa do gotowania.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze