Medaliony z indyka z kaszą jaglaną

Medaliony z indyka z kaszą jaglaną

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g filetu z indyka
    • 200 g kaszy jaglanej
    • 4 marchewki młode
    • 2 selery młode
    • 2 cebulki młode
    • 1 kalarepka
    • 1 koper włoski
    • po 3 gałązki natki, bazylii, tymianku
    • 100 ml oliwy
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Indyka umyj i pokrój na steki – krój mięso na plastry w poprzek włókien. W wysokim naczyniu zmiksuj zioła wraz z oliwą i szczyptą soli. Tą marynatą ziołową zalej mięso i odstaw do zamarynowania na 2–3 godz. 

W tym czasie dokładnie umyj warzywa i pokrój na kawałki. Warzywa okopowe i kalarepkę w słupki, a warzywa łodygowe i koper włoski w grube paski. Przełóż do miski i polej oliwą. Przypraw dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj i dodaj gałązki tymianku. Wstaw do pieczenia w temp. 180˚C na ok. 30 min. 

W czajniku zagotuj ok. 1 l wody. Kaszę jaglaną przesyp na sito. Opłucz pod wodą i zlej jeszcze wrzątkiem, by pozbyć się goryczki. Odsącz i przełóż do garnka. Wlej trzy razy więcej wody i posól. Wstaw do gotowania na ok. 10–12 min. 

Podczas gotowania kaszy usmaż steki z indyka. Rozgrzej patelnię grillową i podsmaż na ostrym ogniu steki z indyka po 2 min na każdą stronę. Odłóż do ciepłego piekarnika, aby mięso odpoczęło. 

Kasza powinna być już miękka. Wylej ją na sitko i odsącz, polej oliwą do smaku i wymieszaj. Przełóż kaszę na półmisek i usyp krąg. Środek wypełnij pieczonymi warzywami. Steki pokrój w kawałki i połóż dekoracyjnie na warzywach. Dekoruj kiełkami zielonego groszku.


Komentarze