Medaliony z polędwiczek na fasolce szparagowej

Medaliony z polędwiczek na fasolce szparagowej

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 80 dag mrożonej fasolki szparagowej
    • 2 polędwiczki wieprzowe
    • 12 plastrów wędzonego boczku
    • 4 gałązki tymianku
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • cebula
    • sól, pieprz
    • 5 dag masła
    • 3 dag mąki
    • po 1/2szklanki bulionu i mleka
    • 10 dag sera pleśniowego
    • 3 łyżki oleju
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Zamrożoną fasolkę wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 5 min pod przykryciem. Odcedzamy i kroimy na kawałki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy natką. Zioła siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Dusimy na maśle, oprószamy mąką i zasmażamy. Mieszając, wlewamy bulion i mleko. Wsypujemy tymianek, gotujemy 5 min. Dodajemy ser pleśniowy i mieszamy, aż się rozpuści. Przyprawiamy. Polędwiczki kroimy w plastry, owijamy boczkiem. Smażymy na oleju 2 min z każdej strony. Przyprawiamy. Tłuszcz ze smażenia polędwiczek wlewamy do sosu. Medaliony układamy na fasolce. Polewamy sosem i zapiekamy 30 min w temperaturze 180 stopni.


Komentarze