Medaliony z polędwiczki wieprzowej zapiekane z podgrzybkami

Medaliony z polędwiczki wieprzowej zapiekane z podgrzybkami

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g polędwiczki wieprzowej
    • 20 g podgrzybków suszonych
    • 1 mała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 50 g suszonych pomidorów
    • 60 g sera grujer
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • 3 łyżki oliwy
    • 5 plastrów boczku
    • przyprawy: Sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Grzyby wstaw do gotowania w małym rondelku. Jak tylko woda z grzybami się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut, aż grzyby zmiękną. Obierz cebulę i czosnek, następnie pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oliwie cebulę z czosnkiem, ale uważaj, aby się nie zrumieniła za mocno. Lepiej jak cebula będzie mocno szklista, niż rumiana, tak by karmelowy smak nie zdominował grzybów.

2

Podgrzybki pokrój w małe kawałki i dodaj do smażonej cebuli. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. 

3

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do grzybów. Grzyby przełóż do miseczki i dodaj pokrojone pomidory suszone.

4

Polędwiczkę wieprzową umyj i odsącz na kuchennym ręczniku. Odetnij błonę z wierzchu mięsa. Pokrój polędwiczkę na medaliony. Na desce rozłóż plaster boczku i zawiń w niego każdy medalion. Ważne jest, aby boczek z jednej strony wystawał na ok. 0,5 cm, będzie to miejsce na farsz grzybowy. Zapnij teraz boczek wykałaczką. Łyżką nałóż grzyby na każdy kawałek i lekko upchnij farsz pomiędzy boczek a mięso

5

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° i włącz termoobieg. Jeśli nie masz takiej funkcji ,to podnieś temperaturę do 190°. Przełóż medaliony do formy i posyp z wierzchu tartym serem gruyer. Idealnie do medalionów nadaje się ser starszy niż 6 miesięcy. Wstaw teraz mięso do pieczenia na 12 minut. Zrumienione medaliony od razu podawaj do stołu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze