Medaliony ze schabu w sosie z białego wina z pieczarkami i estragonem

Medaliony ze schabu w sosie z białego wina z pieczarkami i estragonem

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 600 g schabu wieprzowego (4 kotlety po 150 g)
    • 200 ml śmietanki 30%
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 50 ml białego wina wytrawnego
    • 50 g masła
    • 20 g mąki
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 łyżeczki estragonu suszonego
    • 250 g pieczarek małych
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 4 pomidory koktajlowe
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Schab wieprzowy dokładnie umyj pod zimną wodą i wytrzyj kuchennym papierem. Zetnij nożem górną błonę. Mięso pokrój na ok. 150-gramowe porcje. Lekko rozbij tłuczkiem kuchennym. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Cebulę i czosnek obierz, następnie drobno pokrój. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w ćwiartki. Odstaw do sosu.

Na talerz wysyp mąkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Kotlety obtocz w mące i od razu smaż na patelni. Lekko zrumień z każdej strony i odłóż na talerz. Na gorącą patelnię włóż pomidorki koktajlowe i lekko podsmaż. Wyjmij, a w ich miejsce wsyp cebulę i czosnek. Lekko podsmaż. Dodaj masło i pieczarki. Przypraw solą i pieprzem oraz listkami estragonu.

Jak tylko pieczarki będą rumiane, wlej na patelnię białe wino. Pozostaw do odparowania. Następnie wlej śmietankę. Włóż ponownie na patelnię podsmażone kotlety. Duś w sosie przez 4–5 minut, aż mięso zmięknie (nie gotuj mięsa zbyt długo, ponieważ schab szybko robi się twardy, a przez to suchy).

Gotowe medaliony przełóż na półmisek. Sos dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem. Posiekaj świeżą natkę pietruszki i wsyp do gorącego sosu. Już nie gotuj, bo pietruszka straci swój świeży aromat. Polej medaliony sosem i udekoruj zrumienionymi pomidorkami koktajlowymi.


Komentarze