Medaliony ze schabu z dzika marynowane w czerwonym winie

Medaliony ze schabu z dzika marynowane w czerwonym winie

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Marynata:

    • 100 ml wina czerwonego
    • 40 g marchewki
    • 40 g cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 ziarna jałowca
    • 1/3 łyżeczki cynamonu

    Składniki:

    • 500 g schabu z dzika
    • 2 cebule
    • 250 g grzybów leśnych mrożonych, np. podgrzybków
    • 1/2 bułki kajzerki
    • 20 g mąki pszennej
    • 20 ml oliwy
    • 50 g konfitury z jarzębiny
    • 2 cl jarzębiaka lub winiaka
    • 80 g masła
    • 100 ml bulionu warzywnego
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso dokładnie umyj i wytrzyj w kuchenny ręcznik. Przełóż na deskę i zetnij wierzchnią błonę. Mięso włóż do miski i zalej winem. Jałowiec i cynamon utłucz w moździerzu. Dodaj przyprawy do wina.

Obierz cebulę, czosnek oraz marchew. Pokrój w duże plasterki i dodaj do mięsa. Wymieszaj wszystko razem i przykryj folią spożywczą. Wstaw następnie do lodówki na 24 godziny do skruszenia. Schab po marynowaniu będzie delikatniejszy.

Obierz cebule do farszu i pokrój w drobną kostkę. Podgrzybki przesyp do miski i zalej wrzątkiem. Zostaw do momentu, aż całkowicie odmarzną. Przecedź grzyby i pokrój w średnią kostkę. Na patelni rozgrzej połowę porcji masła i podsmaż cebulę. Od razu przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj grzyby i smaż do zrumienienia.

W tym czasie pokrój w kostkę bułkę pszenną i dodaj do farszu. Bułka szybko wchłonie tłuszcz i poprawi konsystencję farszu. Posiekaj jeszcze 2 gałązki natki pietruszki i dodaj do grzybów. Farsz przełóż do miseczki i dobrze wymieszaj.

Mięso wyjmij z marynaty i odsącz na kuchennym ręczniku. Pokrój schab na porcje po 125 gramów. Na desce rozłóż folię spożywczą i zwiń potrójny arkusz folii na kwadrat. Każdy kawałek mięsa rozbij dosyć cienko przez folię. Następnie na środek każdego nałóż farsz i zawiń mięso w tzw. kopertę. Dobrze jeśli rozbijesz końce mięsa, które naszły na siebie – zagwarantuje to, że schab podczas pieczenia nie rozejdzie się. Teraz przypraw mięso solą i oprósz mąką.

W szerokim rondlu rozgrzej oliwę i smaż mięso najpierw od strony zawinięcia. Przewróć na drugą stronę i jeszcze dosmaż. Wlej ostrożnie jarzębiak (uwaga opary mogą się zapalić od ognia) i wino z marynaty. Gotuj, aż cały alkohol wyparuje. Następnie dolej bulion i przykryj. Mięso duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem przez ok. 20 min, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Jeśli nadal jest za rzadki, to odkryj rondel i pozwól mu odparować.

Wyjmij mięso i przekrój każdą kopertę od przeciwnych rogów w trójkąt. Ułóż na półmisku dekoracyjnie. Sos przecedź przez sitko i dodaj jarzębinową konfiturę oraz masło. Wymieszaj i polej mięso na półmisku. Udekoruj dodatkowo listkami natki i innych dostępnych ziół.


Komentarze