Melba

Melba

  • 01:00
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 4 jajka
    • 4 łyżki ciepłej wody
    • 100 g cukru
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 75 g mąki
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

    • 250 g serka mascarpone
    • 1 szkl. śmietanki kremówki
    • 250 g serka homogenizowanego naturalnego
    • 1/2 szkl. cukru
    • 75 g płatków migdałowych
    • 300 g brzoskwiń z puszki
    • 400 g malin mrożonych lub świeżych
    • sok z 2 cytryn
    • 1/2 szkl. soku z brzoskwiń
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj biszkopt: utrzyj na puszystą masę żółtka z wodą, 2/3 cukru oraz cukrem waniliowym. W drugiej misce ubij białka z resztą cukru na sztywną pianę, a następnie przełóż je do utartej masy z żółtek. Na ubitą pianę przesiej odmierzoną mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Ciasto przelej na niedużą okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie drewnianą łopatką na całej powierzchni. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na 12–15 min. Po upieczeniu przełóż biszkopt spodem do góry na ściereczkę. Spryskaj pergamin zimną wodą i delikatnie zdejmij. Biszkopt wystudź i przetnij wzdłuż na pół ostrym nożem, by uzyskać dwa placki.

Mrożone maliny odstaw na godzinę do samodzielnego rozmrożenia w temp. pokojowej. Przed użyciem odcedź maliny z soku.

Przygotuj krem: płatki migdałowe podsmaż delikatnie na suchej patelni, aby lekko zbrązowiały na krawędziach. Śmietankę dobrze schłodź i zmiksuj na sztywno. Ser mascarpone zmiksuj z serkiem homogenizowanym i cukrem. Następnie wmieszaj delikatnie ubitą na sztywno śmietankę. Pamiętaj – krem potrzebny będzie także do posmarowania boków torcika i do wykonania dekoracji, dlatego nie zużywaj wszystkiego do przełożenia ciasta.

Jedną połówkę ciasta połóż na papierze do pieczenia. Wyciśnij sok z cytryn – powinien być klarowny, dlatego przecedź go przez sitko. Następnie wymieszaj go z sokiem z brzoskwiń i za pomocą łyżki nasącz nim delikatnie biszkopt. Wierzch ciasta posmaruj kremem, ułóż na nim dobrze odsączone połówki brzoskwiń, cięciem do dołu. Przykryj je kremem, wyrównaj i połóż na nich drugi placek. Podobnie jak pierwszy, nasącz syropem i posmaruj cienką warstwą kremu. Następnie poukładaj ciasno maliny, przykryj je kremem, całość wygładź. Pozostałym kremem posmaruj boki torcika, obsyp je podprażonymi na suchej patelni migdałami. Z reszty wykonaj dekorację. Ciasto schowaj do lodówki na około godzinę.


Komentarze