Mielone z grilla z chutneyem pomidorowo-paprykowym

Mielone z grilla z chutneyem pomidorowo-paprykowym

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g mielonej łopatki
    • 1 jajko
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka musztardy
    • 1/2 łyżeczki kminku
    • 3-4 łyżki mąki do obtoczenia
    • 50 ml oleju
    • przyprawy: sól, pieprz

    Chutney:

    • 1 czerwona papryka
    • 1 duży pomidor
    • 1 duża cebula
    • 40 ml octu winnego
    • 70 g cukru
    • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
    • 60 ml oleju
    • przyprawy: 1 łyżeczka chilli w płatkach i sproszkowanego czerwonego pieprzu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj chutney: usuń gniazda nasienne z papryki. Obierz cebulę i umyj pomidora. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i zacznij smażyć cebulę. Kiedy cebula zrobi się szklista, dorzuć pozostałe warzywa i chilli oraz sól. Mieszając, smaż jeszcze przez ok. 2 minuty, po czym dodaj cukier i wlej ocet. Mieszając, gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Sos można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wymieszaj mięso mielone z jajkiem, musztardą, kminkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dosyp soli i pieprzu do smaku. Przygotuj kawałek folii aluminiowej, podziurkuj go widelcem i posmaruj olejem. Tak przygotowaną folię połóż na ruszcie grilla. Łyżką oddzielaj porcje mielonego, obtaczaj lekko w mące i formuj małe, płaskie kotleciki. Kotleciki kładź na przygotowanej na grillu folii i smaż do zrumienienia z obu stron. Podawaj z wcześniej przygotowanym chutney'em.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze