Mielone z soczewicy z pieczonym burakiem i kaszą jęczmienną

Mielone z soczewicy z pieczonym burakiem i kaszą jęczmienną

  • 00:40
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g soczewicy Tesco
    • 3 woreczki kaszy jęczmiennej Tesco
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 buraki
    • 10 łyżek bułki tartej
    • 2 łyżeczki oregano
    • 2 łyżeczki bazylii
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 1 jajko
    • oliwa
    • olej
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Soczewicę zalej wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości. Odsącz z wody i zmiel przez maszynkę do mięsa. Cebulę i czosnek obierz i także zmiel. Soczewicę przełóż do miski, dodaj jajko, sól, pieprz, majeranek, bazylię i oregano. Całość mieszaj i formuj klopsiki. Obtocz je w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni z olejem smaż klopsiki.

Buraki przygotuj dzień wcześniej. Dokładnie je wyszoruj, zawiń w folię aluminiową, skrop oliwą, dodaj ząbek czosnku i przez godzinę piecz w temp. 180º. Następnie buraki obierz i pokrój na kawałki albo zrób z nich różyczki. Kaszę jęczmienną gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze