Mięsne brzuszki z waniliową sałatą

Mięsne brzuszki z waniliową sałatą

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 400 g mięsa mielonego np. indycze
    • 1 papryka czerwona
    • 1 cebula
    • 400 g pieczarek
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego

    Sos:

    • 150 ml śmietany
    • 1 mała łyżeczka mąki
    • mieszanka ziół: koperek, pietruszka, pieprz, kolendra, tymianek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cebulę i pieczarki podsmaż na patelni i posyp vegetą. Na drugą patelnię wlej 2 łyżeczki oliwy z oliwek i dodaj mięso mielone. Zalej je wodą, by mięso się podgotowało i poczekaj aż woda wyparuje. Następnie posyp mięso garstką bułki tartej, która pomoże zrumienić całość i potem zagęści sos.
Gdy pieczarki z cebulą będą gotowe, a mięso ładnie zrumienione, połącz produkty ze sobą i przygotuj sos.

Sos: do śmietany dodaj mieszankę ziół, dodaj 2 łyżki wody, mąkę i wymieszaj wszystko. Wlej do mięsa i na małym ogniu mieszaj, by mięso wchłonęło sos.

Gdy cały sos zostanie wchłonięty i na patelni zostanie nasączone mięso z cebulą, papryką i pieczarkami, odstaw wszystko, by wystygło. Nie możesz używać ciepłego mięsa, bo rozpuści ono ciasto francuskie.

Ciasto francuskie pokrój na kwadraty, z jednego opakowania wyjdzie osiem kwadratów. Napełnij je mięsem i sklej wszystkie rogi razem oraz boki rogów. Powstaną brzuszki, posmaruj je rozbitym jajkiem i wstaw do piekarnika. Złoty kolor da Ci znak, że są gotowe.

Sałata z sosem waniliowym: do śmietany dodaj 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 1 łyżkę zwykłego cukru i 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego. Odstaw na 15 minut, by wszystko się ze sobą połączyło. Zieloną sałatę porwij i polej sosem waniliowym.


Komentarze