Mięso w marynacie piwnej

Mięso w marynacie piwnej

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg karkówki

    Marynata:

    • 1 duża cebula
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 łyżka octu winnego
    • po 4 gałązki świeżego tymianku i pietruszki naciowej
    • 1 łyżka musztardy ostrej
    • 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
    • 3 listki laurowe
    • ok. 1/2 l piwa ciemnego
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Karkówkę pokrój na kotlety o szerokości nie mniejszej niż 2 cm. Do miseczki wlej piwo, oliwę, ocet i wymieszaj. Cebulę obierz, pokrój w plastry i dodaj do mieszanki piwnej. Dopraw solą, pieprzem, brązowym cukrem, musztardą oraz pokruszonymi listkami laurowymi. Do woreczka włóż kotlety z karkówki, dodaj do środka gałązki tymianu i pietruszki i zalej przygotowaną marynatą. Woreczek szczelnie zamknij i włóż do lodówki na ok. 10 godz.

Wyjmij kotlety z marynaty i strząśnij jej nadmiar. Naoliw ruszt i połóż mięso bezpośrednio nad żarem. Możesz położyć na każdym kotlecie gałązkę świeżego tymianku. Grilluj mięso przez. ok 8 min z każdej stron. Kotlety powinny być lekko zarumienione, a w środku lekko różowe. Przed podaniem dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem.


Komentarze