Mięso z udźca indyka w słodkim sosie chili

Mięso z udźca indyka w słodkim sosie chili

  • 01:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1,5 kg mięsa z udźca z indyka (ok. 4 sztuki)
    • 250 ml słodkiego sosu chili
    • 10–12 plasterków wędzonego boczku
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mięso przekładamy  do dużej torebki spożywczej z suwakiem, wlewamy sos chili i wkładamy do lodówki na 4–8 godzin. Co jakiś czas wstrząsamy torbą, aby mięso równomiernie się marynowało.

2

Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania, delikatnie solimy i układamy w zwartą kulkę.

3

W razie konieczności spinamy szpilkami do szaszłyków. 

 

4

Mięso obkładamy plasterkami boczku, tak aby plasterki zachodziły na siebie.

5

Całość polewamy resztą marynaty  z worka i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180˚C. Pieczemy przez 60 minut. Po wyjęciu odstawiamy na 10 minut, a następnie kroimy w plastry. Udziec doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno jako wędlina do kanapek.


Komentarze