Migdałowa kruszonka z owocami

Migdałowa kruszonka z owocami

  • 00:55
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2-3 jabłka
    • 200 g wiśni
    • 1 cm obranego korzenia imbiru
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • sok z jednej limonki
    • 1 łyżka masła

    Kruszonka:

    • 100 g płatków migdałowych
    • 30 g zmielonych orzechów włoskich
    • 100 g zimnego masła
    • 70 g mąki
    • 100 g cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Umyj owoce. Wiśnie wydryluj, jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę. Pokrojone jabłka wymieszaj z sokiem z limonki, cukrem, cukrem waniliowym i startym imbirem.

Niewielkie żaroodporne naczynie (ok. 20 cm średnicy) wysmaruj masłem. Na dnie naczynia rozłóż przygotowane jabłka. Na jabłkach ułóż wiśnie.

Nagrzej piekarnik (najlepiej z termoobiegiem) do temp. 180°. Masło pokrój na kawałki, wrzuć do miseczki, dosyp mąkę, cukier i zmielone orzechy. Szybko wymieszaj palcami, aż powstaną okruchy. Na koniec wsyp płatki migdałowe, lekko zamieszaj i wyłóż na owoce. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30–40 min. Upieczona kruszonka powinna być w złocistym kolorze.

Kruszonka najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub jogurtem naturalnym.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze