Migdałowa panna cotta z kaszy jaglanej z malinami

Migdałowa panna cotta z kaszy jaglanej z malinami

  • 00:45
  • 3 porcje
  • 341 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3/4 szkl. kaszy jaglanej
    • 2 i 1/2 szkl. mleka migdałowego
    • 1/3 szkl. płatków migdałowych
    • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
    • 250 g malin
    • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
    • szczypta soli morskiej lub himalajskiej
    • mięta lub melisa do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kaszę i płatki podpraż na suchej patelni (2–3 min), często mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. Zmiksuj na mąkę przestudzoną kaszę wraz z migdałami. Mleko zagotuj, dodaj zmiksowaną mąkę, 2 łyżeczki cukru oraz sól. Gotuj 10–12 min, bardzo często mieszając, aż uzyskasz bardzo gęstą konsystencję budyniu.

Foremki posmaruj olejem (dzięki temu łatwiej wyciągniesz deser) i wyłóż panna cottę. Deser jest gotowy po ok. 15–20 min na ciepło lub po schłodzeniu.

W międzyczasie ugnieć widelcem maliny i przełóż je wraz z 2 łyżeczkami cukru do rondelka. Gotuj przez ok. 10 minut do zagęszczenia. Jeżeli przeszkadzają Ci pestki w musie, przetrzyj dodatkowo maliny przez sitko.

Deser wyłóż na talerzyk i polej musem. Możesz go ozdobić kilkoma malinami, płatkami migdałowymi i miętą lub melisą.


Komentarze