Migdałowa polędwiczka wieprzowa na miodzie

Migdałowa polędwiczka wieprzowa na miodzie

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 średniej wielkości polędwiczki
    • miód naturalny - 4 łyżki
    • małe opakowanie płatków migdałowych
    • sos sojowy
    • musztarda
    • bazylia
    • majeranek
    • pieprz ziołowy
    • czerwona papryka
    • sól ziołowa
    • cząber
    • oliwa z oliwek
    • bulion warzywny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Polędwiczki myjemy. W szklanym naczyniu przygotowujemy mieszankę ziół i przypraw. 2 łyżki miodu rozpuszczamy z połową kostki bulionu warzywnego (pół szklanki wody). Dodajemy do przypraw, do tego 2 łyżki sosu sojowego i 3 łyżeczki musztardy. Wkładamy do powstałej zalewy polędwiczki i zostawiamy na min. 1 godzinę.

W tym czasie możemy przygotować dodatki (np. mieszankę warzyw, którą zapieczemy wraz z mięsem w zalewie – papryka w różnych kolorach, bakłażan, krążki cebuli, cukinia....) lub też na surowo kroimy dojrzałe pomidory, które dekorujemy bazylią i mozzarellą. Wedle uznania.

Mięso wyciągamy z marynaty, układamy (w całości!!!) w naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami miodu i pieczemy. Można dodać 2 łyżki oliwy. Pieczemy ok. 30 min (w zależności od wielkości polędwiczek) w temp 180°C.

Pod koniec pieczenia mięso posypujemy migdałami i wkładamy z powrotem do piekarnika na kilka minut. Jeśli decydujemy się na wersję z warzywami na ciepło, możemy je śmiało dorzucić do naczynia i upiec razem z mięsem w zalewie, w której marynowaliśmy mięso.


Komentarze