Migdałowe ciasteczka z porzeczkowym nadzieniem

Migdałowe ciasteczka z porzeczkowym nadzieniem

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 70 g białka
    • 170 g cukru pudru, w dwóch porcjach po 35 i 135 g
    • 100 g płatków migdałowych
    • 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w proszku
    • 200 g cukru pudru
    • 1 białko
    • 1/2 cytryny
    • 300 g dżemu porzeczkowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Migdały zmiel bardzo drobno z cukrem. Białka przelej do szerokiej miski. Początkowo ubij je na szybkich obrotach miksera na sztywną pianę. Następnie zmniejsz obroty i powoli dosypuj cukier. Ubijaj całość jeszcze przez ok. 3 minuty. Po tym czasie masa stanie się bardzo sztywna, puszysta i lśniąca. Migdały wraz cukrem i czerwonym barwnikiem dosyp do białek i mieszaj łopatką delikatnie, lecz stanowczo. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

Gotową masę przełóż do rękawa kuchennego z okrągłą końcówką. Na blasze połóż papier z odrysowanym szablonem koła (np. od szklanki lub większego kieliszka od wina o 6-centymetrowej średnicy), następnie na nim połóż arkusz pergaminu – dzięki temu zachowasz idealnie okrągły kształt.

Na pergamin wyciśnij okrągłe ciasteczka i odstaw je na ok. 30–40 minut, aby wierzch wysechł i zrobiła się charakterystyczna skorupka. Następnie wstaw na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Pamiętaj, by makaroniki nie zbrązowiały. Upieczone odstaw, aby odpoczęły na jeszcze gorącej blasze. Po około 10 minutach delikatnie je odlej i ostudź całkowicie na kuchennej kratce.

Ułóż makaroniki parami – na jednym ciastku połóż porcję dżemu i przykryj drugim. Przygotuj lukier: za pomocą trzepaczki wymieszaj białko z sokiem z cytryny i cukrem pudrem na puszystą masę lukrową. Jeśli jest potrzeba, dolej 1-2 łyżki wrzątku. Masę lukrową podziel na dwie części w proporcji 1/4 do 3/4. Do jednej dodaj czarny barwnik i dobrze wymieszaj.

Lukier przełóż do papierowej tytki i przytnij końcówkę, tak aby płynęła cienka stróżka. Biały lukier nałóż nożem na wierzch ciastkai rozsmaruj. Następnie czarnym lukrem na kształt pajęczyny poprowadź koła od środka do zewnątrz. Wykałaczką przetnij linie do wewnątrz i na zewnątrz. Gotowe ciasteczka ułóż na półmisku, aby lukier lekko wysechł a struktura zastygła.


Komentarze