Migdałowiec

Migdałowiec

  • 04:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 l mleka
    • 2 duże paczki krakersów
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1/2 l śmietany 30%
    • 10 dag płatków migdałowych
    • 3 łyżeczki żelatyny
    • 1 cukier waniliowy
    • 25 dag masła
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
    • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 jajko
    • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mleko z puszki gotować przez 3 godz. Przestudzić. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szkl. mleka dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, budyń, jajko. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajko z mąka, stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną. Spod brytfanki wyłożyć papierem. Kłaść krakersy - masę budyniową - krakersy - karmel z mleka słodzonego - krakersy - bitą śmietanę. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.


Komentarze

Podobne przepisy