Milkshaki

Milkshaki

  • 00:15
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 600 ml lodów truskawkowych
    • 2 szklanki mrożonych truskawek
    • 1 litr lodów czekoladowych
    • 2 litry mleka 3,2%
    • 500 ml śmietanki kremówki
    • cukier puder (do smaku)
    • 12 wisienek koktajlowych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Czy może być coś bardziej retro niż milkshake z bitą śmietaną, zwieńczony koktajlową wisienką? Ten napój, a właściwie deser, to klasyka! Jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę, a smak można dobierać według własnych preferencji. Ja postawiłam na dwie najpopularniejsze wersje – truskawkową i czekoladową.

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do smaku.

W kielichu miksera (w zależności od pojemności miksera, być może warto każdy smak koktajlu rozdzielić na dwie porcje) łączymy ze sobą lody truskawkowe z mrożonymi truskawkami i 1 litrem mleka. Miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Przelewamy koktajl do szklanek.

Osobno miksujemy lody czekoladowe z pozostałym litrem mleka. Również rozlewamy do szklanek.

Wierzch milkshake’ów dekorujemy kremówką i wisienką koktajlową. Opcjonalnie można też polać je sosem do deserów lub posypać cukrową posypką.


Komentarze