Mini tarty z budyniem z marakui

Mini tarty z budyniem z marakui

  • 01:40
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 2 marakuje
    • 200 g miękkiego masła
    • 250 ml soku jabłkowego
    • budyń waniliowy z cukrem

    Spód:

    • 100 g zimnego masła
    • 1 jajko
    • 50 g cukru
    • 200 g mąki pszennej wrocławskiej
    • szczypta soli
    • masło i mąka do wysmarowania formy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Na stolnicę wysyp mąkę i cukier. Dorzuć masło i posiekaj. Dodaj żółtko, szczyptę soli i szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń ciasto folią i schowaj na pół godziny do lodówki. W tym czasie przekrój marakuję i wyciągnij miąższ na spodeczek. Budyń rozmieszaj w 100 ml wody. Do małego garnka wlej sok jabłkowy, wrzuć 50 g masła i zagotuj. Dorzuć miąższ z marakui i wlej rozmieszany budyń. Mieszając, gotuj jeszcze przez 1-2 min. Ugotowany budyń wyłóż do salaterki i co jakiś czas mieszając poczekaj aż wystygnie.

Nagrzej piekarnik do temp. 180°. Trzy foremki na tarty o średnicy 10 cm (albo jedną o średnicy 20 cm) wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wyciągnij ciasto z lodówki i jeszcze raz szybko zagnieć (żeby temperatura ciasta się wyrównała). Włóż ciasto pomiędzy dwa kawałki folii i rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Nawiń rozwałkowane ciasto na wałek, zdejmując dolny kawałek folii. Powoli odwijając ciasto z wałka połóż je na ustawionych obok siebie foremkach (lub na jednej dużej). Palcami dociśnij ciasto do brzegów foremek. Przetocz wałek po krawędziach foremek, ściągnij folię z wierzchu i resztki ciasta z brzegów. Nakłuj spody widelcem, przykryj papierem do pieczenia. Na papier wysyp warstwę suchych ziaren grochu lub fasoli. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 min. Następnie zdejmij papier z obciążeniem, pomaluj szybko spody surowym białkiem i piecz jeszcze przez ok. 10 min. Ciasto powinno być upieczone na złoto. Upieczone spody wyciągnij z piekarnika i ostudź.

Ostudzony budyń zacznij miksować. Powoli, małymi porcjami, dodaj 150 g masła. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę wyłóż na ostudzone spody. Całość schowaj na godzinę do lodówki.


Komentarze