Minitarty z tuńczykiem i oliwkami oraz sałatką z rukoli

Minitarty z tuńczykiem i oliwkami oraz sałatką z rukoli

  • 00:20
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 op. ciasta francuskiego
    • 1 jajko
    • 150 g tuńczyka z puszki
    • 100 g twarożku naturalnego
    • 1 cytryna
    • 1 pomidor
    • 1 czerwona cebula
    • 40 g czarnych oliwek
    • 4 gałązki kolendry
    • 3 gałązki koperku
    • 20 ml oliwy
    • przyprawy: czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik do temp. 200°. Ciasto francuskie rozwiń z arkusza. Za pomocą radełka lub noża podziel płat ciasta na równe prostokąty. Przełóż porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem. Rozmąć jajko i każdy kawałek ciasta posmaruj pędzelkiem maczanym w jajku.

Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Upieczone poduszeczki z ciasta francuskiego odstaw do ostygnięcia (poduszeczki z ciasta francuskiego można wypiec dzień wcześniej, należy tylko ostudzone zawinąć folią, aby zachowały swoją chrupkość). W tym czasie przygotuj nadzienie.

Tuńczyka odsącz z zalewy i przełóż do miski. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Pomidora przekrój na ćwiartki i odetnij szypułkę. Pokrój cząstki w plasterki. Tuńczyka przypraw sokiem z cytryny i oliwą oraz świeżo mielonym pieprzem. Kolendrę posiekaj i dodaj do tuńczyka. Oliwki czarne pokrój w plasterki i dodaj do ryby.

Poduszeczki z ciasta francuskiego przekrój wzdłuż. Na każdy spód nałóż małą łyżeczkę twarożku naturalnego, pastę z tuńczyka, plaster pomidora i dekoracyjnie czerwoną cebulkę oraz gałązkę koperku. Przykryj drugą częścią ciasta. Przekąski ułóż na półmisku.


Komentarze