Mini vol-au-vent z ostrą pastą paprykową i delikatnym twarożkiem

Mini vol-au-vent z ostrą pastą paprykową i delikatnym twarożkiem

  • 00:30
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • ​1 papryka czerwona
    • 1 mała papryczka chilli
    • 1 mała cebulka
    • 250 g twarożku śmietankowego
    • 100 ml śmietany
    • 1 jajko
    • 1 op. gotowego ciasta francuskiego
    • kilka małych listków świeżych ziół
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Rozłóż ciasto na stolnicy i lekko wygładź wałkiem. Przygotuj dwie foremki do wycinania o różnych średnicach (najlepiej 5 i 3 cm). Większą foremką wytnij kształt z całości ciasta. W połowie wyciętych placuszków ciasta wytnij mniejsze otwory drugą foremką.

W miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim kawałki ciasta bez otworów. Kawałki ciasta z wyciętymi otworami połóż na tych posmarowanych jajkiem i dokładnie sklej brzegi. Tak przygotowane ciasteczka ułóż na suchej blaszce i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Upieczone ciasteczka powinny być złote i wyrośnięte na kształt małych kominów.

Po upieczeniu ostudź ciasteczka. Umyj papryki, przekrój na pół i pozbądź się pestek. Wrzuć je do malaksera i dokładnie zmiksuj. Następnie odsącz z nadmiaru wody i przełóż do miseczki. Dodaj 50 g twarogu, oliwę oraz sól i pieprz do smaku.

Obierz i bardzo drobno posiekaj cebulę. Posiekaną dodaj razem ze śmietaną do pozostałego twarogu. Dopraw solą i pieprzem. Ze środka upieczonych ciasteczek usuń nadmiar ciasta (lub po prostu wciśnij palcem do środka). Powstałe kominy wypełnij pastami i przybierz zielonymi listkami.


Komentarze