Minibabeczki z ciasta serowego z pastą z suszonych pomidorów

Minibabeczki z ciasta serowego z pastą z suszonych pomidorów

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • ​300 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
    • 1 czerwona papryka
    • 100 g czarnych oliwek
    • 100 g zimnego masła
    • 50 g startego białego chudego sera
    • 1 jajko
    • 180 g mąki pszennej
    • listki świeżej bazylii
    • przyprawy: sól
    • 1 łyżka masła i mąka do przygotowania foremek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Na stolnicy połóż masło i przysyp mąką. Posiekaj masło, mieszając je częściowo z mąką. Dodaj ser, jajko i szczyptę soli. Szybko wyrób gładkie ciasto, zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotuj foremki, smarując je masłem i oprószając mąką. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Z umytej papryki wykrój pestki. Kawałki papryki zmiksuj w malakserze. Odsącz z nadmiaru wody i dodaj suszone pomidory. Zmiksuj całość na gęstą pastę. Czarne oliwki pokrój w plasterki.

Po godzinie chłodzenia wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 3–4 mm. Ucinając po kawałku rozwałkowane ciasto, wylep nim foremki. Babeczki zapiecz w piekarniku na złoty kolor. Po upieczeniu wystudź i wyciągnij z foremek. Małą łyżeczką albo grubą szprycą nałóż do wystudzonych babeczek pomidorowy farsz. Na wierzchu każdej z nich połóż pokrojoną oliwkę i listek bazylii.


Komentarze