Minichlebki drożdżowe ze śliwkami

Minichlebki drożdżowe ze śliwkami

  • 02:00
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 12 śliwek
    • 3 szkl. mąki
    • 30 g drożdży
    • 60 g masła
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 1/3 szkl. mleka
    • 1/2 szkl. cukru
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem. Wbij jajko. Mleko lekko podgrzej, a masło roztop na wolnym ogniu. Drożdże rozpuść w 1/3 szklance ciepłego mleka ze stopionym masłem. Następnie wlej do miski z mąką i zagnieć ciasto. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

Gdy ciasto wyrośnie, uformuj 2 nieduże bochenki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem, przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia. Następnie umyte, wypestkowane i przekrojone na połówki śliwki powtykaj dość głęboko w wyrośnięte chlebki. Przed pieczeniem posmaruj je rozbełtanym żółtkiem. Chlebki piecz w temp. 180° przez ok. 20 min. Podawaj pokrojone na kromki i posmarowane masłem, jako przekąskę do kawy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze