Minifrittaty ozdobione karmelizowaną cebulką i paprykowo-pomidorową salsą

Minifrittaty ozdobione karmelizowaną cebulką i paprykowo-pomidorową salsą

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 jajek
    • 2 małe cebule białe
    • 1 czerwona cebula
    • 1 czerwona papryka
    • 1/2 papryczki chilli bez pestek
    • 1 pomidor
    • pęczek pietruszki
    • 1 łyżka miodu naturalnego
    • 1 łyżka miodu sztucznego
    • sok z 1/2 cytryny
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jajka wbij do miseczki i roztrzep. Pietruszkę posiekaj i połowę dodaj do masy jajecznej razem z solą i pieprzem do smaku. Rozgrzej teflonową patelnię (ok. 24 cm średnicy) i wlej na nią masę jajeczną. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj na małym ogniu do momentu, w którym jajka całkowicie się zetną. Odstaw frittatę do wystygnięcia.

W tym czasie obierz i pokrój w podłużne piórka białą cebulę. Na drugiej patelni rozgrzej miód i miód sztuczny. Na rozgrzany miód połóż piórka cebuli, poczekaj, aż miód zacznie się karmelizować. Cebuli nie mieszaj, tylko odwracaj delikatnie widelcem. Karmelizowana cebula będzie miała złoty kolor. Gotową cebulę rozłóż delikatnie na papierze do pieczenia i poczekaj, aż wystygnie.

Przygotuj salsę: czerwoną paprykę umyj i wytnij z niej pestki. Bardzo drobno posiekaj, tak samo zrób z papryczką chilli. Czerwoną cebulę obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Pomidora umyj i pokrój w kostkę. Pozostałą posiekaną pietruszkę wymieszaj z papryką, pomidorem, cebulą, oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszaj.

Z wystudzonej frittaty foremką do kruchych ciastek wytnij jednakowe kształty. Na każdy z nich nałóż porcję salsy i piórko karmelizowanej cebuli. Podawaj na półmisku.


Komentarze