Minipawlowe z porzeczkami

Minipawlowe z porzeczkami

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 jajka 
    • 250 ml śmietanki 36% 
    • 300 g porzeczek 
    • 100 g cukru 
    • 10 g cukru pudru 
    • 4 g mąki ziemniaczanej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik do 180°. Wlej białka z jajek do wysokiego naczynia i zacznij ubijać mikserem. Kiedy piana zrobi się sztywna, wsyp powoli cukier i nie przerywaj ubijania. Kiedy z kolei masa zrobi się lśniąca, dosyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie zamieszaj. 

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż pianę na papier, starając się uformować z niej 3 w miarę możliwości regularne okręgi. Wstaw bezy do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140° i piecz jeszcze przez 1,5 godziny. Upieczone bezy wystudź w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach.  

Umyj porzeczki. Do wysokiego naczynia wlej śmietankę. Zacznij ubijać ją mikserem na wysokich obrotach. Gdy śmietanka osiągnie właściwą konsystencję, dodaj cukier puder i krótko zamieszaj. Wyłóż ubitą śmietanę na blaty bezowe i przykryj świeżymi porzeczkami. Podaj najpóźniej 30 min po przygotowaniu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze