Minipizza z figami

Minipizza z figami

  • 02:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 500 g mąki pszennej (+ mąka do podsypywania)
    • 20 g świeżych drożdży
    • 2 łyżeczki soli morskiej
    • 2 łyżeczki cukru
    • 5 łyżek tymianku
    • 3 łyżki oliwy (+ oliwa do posmarowania ciasta)
    • 11/2 szkl. ciepłej wody

    Dodatki:

    • 2 op. gorgonzoli
    • 200 g minimozzarelli
    • 6–8 fig
    • 200 g pomidorów koktajlowych
    • bazylia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Przygotuj ciasto. Zrób zaczyn: do szklanki z lekko ciepłą (nie gorącą!) wodą dodaj drożdże, 1 łyżkę mąki i 2 łyżeczki cukru. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

2

Dodaj do przesianej mąki zaczyn, resztę wody, sól i oliwę. 

3

Następnie dodaj drobno pokrojony tymianek. Wymieszaj składniki i dobrze wyrób. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

4

Nalej na rękę oliwę i posmaruj ze wszystkich stron ciasto. Odłóż ciasto do miski, przykryj ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od warunków termicznych trwa to 20–50 minut.

5

Figi pokrój na ósemki. Pomidorki pokrój na połówki.

6

Mozzarellę także poprzekrawaj na pół.

7

Ciasto rozwałkuj na małe placuszki. Użyj tyle cista, ile zmieści ci się na blaszce. Resztę ciasta pozostaw pod przykryciem w misce.

8

Ułóż na placuszkach gorgonzolę i mozzarellę, po 3 pomidorki i figi. Piecz pizzę w nagrzanym piekarniku do 220°C przez ok. 20 minut do ładnego zezłocenia. Pizzę przed podaniem posyp parmezanem, bazylią i polej oliwą z oliwek.


Komentarze