Minipizze

Minipizze

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 40 g drożdży
    • 1 szkl. mąki
    • ok. 1/3 szkl. wody
    • szczypta cukru

    Farsz:

    • 120 g sera mozzarelli do zapiekania
    • 6 łyżeczek parmezanu
    • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
    • 5 ząbków czosnku
    • 2 cebule
    • 100 g czarnych oliwek
    • 250 g pomidorków koktajlowych
    • przyprawy: oregano suszone, pieprz, sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 2 łyżki mąki i 3 łyżki wody. Całość wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Drożdże możesz włożyć do delikatnie nagrzanego piekarnika, by szybciej wyrosły. Gdy wyrosną, dodaj resztę mąki i wodę. Zagnieć ciasto tak, aby było pulchne, dodaj resztę wody i znowu zagnieć. Gotowe ciasto rozwałkuj na stolnicy dość cienko i wytnij okręgi np. kieliszkiem do szampana z szerokim obwodem.

Placki ułóż na pergaminie, posmaruj koncentratem, obierz czosnek i wyciśnij go, a następnie posmaruj nim każdą pizzerkę. Dopraw solą i pieprzem oraz oregano. Ser mozzarella pokrój w drobną kostkę i posyp każdą minipizzę. Pomidory umyj, cebule obierz i podobnie jak pomidory pokrój w plasterki. Oliwki pokrój na połowy i ułóż na pizzy. Z wierzchu posyp jeszcze raz oregano i parmezanem (1 łyżeczka na 1 pizzę). Minipizze piecz w temp. 200° przez ok. 20 min aż się zarumienią.


Komentarze