Minipizze z sosem pomidorowym i warzywami

Minipizze z sosem pomidorowym i warzywami

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 ml mleka
    • 12 g świeżych drożdży
    • 65 ml oliwy z oliwek
    • 100 g mąki pełnoziarnistej
    • 1/3 łyżeczki cukru
    • szczypta soli
    • ​150 ml pulpy pomidorowej
    • 1 łyżka kaparów
    • 2 frankfurterki
    • 150 g pomidorków koktajlowych
    • 1/2 żółtej papryki
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kapary dokładnie posiekaj i wymieszaj wraz z ziołami prowansalskimi oraz pulpą pomidorową. Drożdże pokrusz do miski, dodaj cukier i rozetrzyj. Dolej ciepłe mleko. Odstaw w ciepłe miejsce do urośnięcia drożdży (ok. 10 min). Po tym czasie dodaj do rozczynu mąkę i sól. Zacznij wyrabiać. Po chwili dodaj całą oliwę i wyrób ciasto.

2

Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 6-7 mm. Szklanką wytnij z ciasta kółka.

3

Kółka z ciasta posmaruj wcześniej przygotowanym sosem. Na sosie połóż pokrojone w plasterki kiełbaski i pomidorki oraz kawałki papryki.

4

Placuszki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 8-10 min.

5

Rumiane pizze wyciągnij z piekarnika. Możesz podać je od razu albo przestudzić i zapakować do szkoły wraz z bukiecikami z warzyw.


Komentarze